Uutiset


Feb 2, 2016

Niko Mäkinen ajoi viidenneksi SM-rallikauden avauksessa Arctic Lapland Rallissa


 

Suomen yksi tunnetuimmista ja arvostetuimmista ralleista, Tunturirallinakin tunnettu Arctic Lapland Rally oli kauden kuudesta SM-rallista ensimmäinen.

Ralli on kolmipäiväinen, torstaina kuljettajapareilla on mahdollisuus osallistua testierikoiskokeelle, ja varsinaiset kilpailuerikoiskokeet ajetaan lauantaina ja sunnuntaina.  Nuotitus, eli erikoiskokeisiin tutustuminen tapahtuu jo alkuviikosta, joten kilpailun parissa vierähtää kokonaisuudessaan koko viikko.
Kilpailussa ajettiin kymmenen erikoiskoetta, joiden yhteispituus oli 233km, koko reitillä oli siirtymineen mittaa yli 800km.

Kilpailu on vaativa niin kuljettajille kuin autoillekin. Mukaan starttasi yli 140 autokuntaa joista 49 paria joutui syystä tai toisesta keskeyttämään.

Niko Mäkinen ja Tuukka Shemeikka, jotka kilpailevat SM3-luokassa, saapuivat Rovaniemelle hyvissä ajoin, sillä maanantaina alkoi reittiin tutustuminen. Nuotittamista hieman hankaloitti kartanlukija Shemeikan sitkeä flunssa, mutta lopulta parivaljakko sai urakan kunnialla valmiiksi.

- Alkuviikosta saatiin tehtyä kaikille pätkille hyvät nuotit, ja niistä jäi hyvä fiilis, että nyt ei muuta kuin lappu lattiaan ja hyvä tulos. Keskiviikkona alkoi sitten flunssa iskemään kuljettajallekin. Kartturilla se oli jo ollut koko viikon. Ei muutakuin vitamiinia naamaan ja kohti kilpailun starttia hyvällä fiiliksellä.

Perjantain ensimmäiset erikoiskokeet sujuivat parilta tasaisesti, vielä hieman tarkkaillen. Vauhtia oli tarkoitus nostaa päivän mittaan, mutta erikoskokeella neljä auto alkoi käyttäytyä omituisesti. Kaksikymmentäkahdeksan kilometriä pitkän pätkän lopussa oli tiukka vasemmalle kääntyvä kaarre, johon nuotti ei täysin osunut.

-  Erikoiskokeella neljä, Kaihuavaaran puolivälin kohdilla alkoi auto tuntua hieman ihmeelliseltä ajettavalta. lopussa oli röykkyinen pikkutie mitä tultiin nelosvaihteella kaasu pohjassa. Sillä osuudella oli lyhyitä täyttä ajettavia mutkia. Jostain syystä mulla oli väärä nuotti laitettuna nopean osuuden lopussa olevaan vasemmalle kääntyvään tiukkaan mutkaan. Se tuli sitten vähän tauluun, eikä se kääntynyt vaan meni hankeen. Puskurin palat lentelivät ja kylki osui puuhun. Onneksi oli sen verran katsojia paikalla, että saatiin auto tielle aika nopeasti eikä mitään mennyt hajalle. Pieniä kosmeettisia vaurioita vain. Ajettiin se pätkä sitten maaliin ja pudottiin kuudennelta sijalta sijalle yksitoista.

Ensimmäisen päivän viimeinen erikoiskoe oli raviradalla ajettava kolmen ja puolen kilometrin yleisöpätkä, jonka jälkeen kaksikko pääsi huoltoon. Siellä havaittiin auton vasemman etuiskunvaimentimen olevan hajalla, joten tästä syystä auto oli ollut hankala ajettava. Varaosaa ei pitkien etsintöjen jälkeen löytynyt, joten toiseen kilpailupäivään oli lähdettävä rikkinäisellä iskunvaimentimella ja toivottava parasta.

Lauantaina ajettiin viisi erikoiskoetta, ja päämääränä oli nostaa vauhtia ja kohentaa sijoitusta.

- Ek 6 ja 7 sinniteltiin menemään ja ek7 Hanhikoski lopussa alkoi tuntumaan, että toinenkin etuiskunvaimennin alkoi olemaan löysä. Pätkän jälkeen sijoitus 7. ja auton ajettavuus huononi vielä entisestään.

Kahdeksannen erikoiskokeen jälkeen kilpailijat saapuivat huoltoon, jossa palaverin jälkeen parivaljakko päätti vielä yrittää nostaa sijoitustaan puolikuntoisesta autosta huolimatta.
Kahden viimeisen erikoiskokeen aikana auto alkoi tuntua entistäkin vaikeammalta ajettavalta.

- Ek9 Heinunkierto tuli ihan hyvin ja ek10 Ristilampi (51km) koitettiin tulla kaikki mitä autolla pystyi, jotta saisimme nostettua sijoitusta edes vähän, ja että päästäisiin maaliin ja saataisiin hyvät pisteet. Heti alussa tuntui peräkin jo ihmeellisen löysältä. Röykkyistä Ristilampea tultiin ja auton iskarit pohjasi vähän väliä ja auto pomppi kuin hyppykeppi eikä tahtonut pysyä urassa.

Mäkinen saapui viimeisen erikoiskokeen maaliin hikisenä puuskuttaen, mutta kova taistelu ja yritys palkittiin. Loppukirin ansiosta autokunta nousi viidenneksi, joten kauden avauksesta oli kotiin tuomisena tärkeitä SM-pisteitä sekä roppakaupalla kokemusta ja oppia.

- Kaikesta huolimatta maaliin päästiin ja sijoitus oli viides. Ei tämä ollut mikään helpoin kisa, mutta tosi hieno kokemus ja saatiin hyvät sm-pisteet. Fiesta-cupissa tultiin toiseksi. Kyllä tyytyväinen täytyy olla sattumuksiin nähden.

- Nyt autosta otetaan alusta ja laatikko irti,  ja Lillqvistin Janne joka hoitaa myös kilpailuissa meidän huollon, huoltaa vaihdelaatikon ja alustan. Pieniä kosmeettisia vaurioita kokenutta Fiestaakin täytyy vähän 'meikata' ja nyt katseet suunnataan kohti helmikuussa ajettavaa Mikkelin SM-rallia. Siellä koitetaan työntää tietä pitkin mahdollisimman hyvä tulos, ehkä silloin päästään jo podiumillekin.
- Kiitokset kilpailun järjestäjille, huollolle, yhteistyökumppaneille ja kaikille hengessä mukana oleville!

Seuraava SM-osakilpailu ajetaan 26.-27. helmikuuta Mikkelissä.

Pistetilanne SM3-luokassa:
1. Anssi Rytkönen  37,5
2. Pyry Ovaska  27,0
3. Miika Hokkanen  22,5
4. Jussi Lindberg  18,0
5. Niko Mäkinen  15,0

Arctic Lapland Rallin viralliset lopputulokset:
http://www.rallism.fi/files/upload_pdf/544954/SM_tulos_Roi.pdf


Rallin SM-sarjan pistetilanne kokonaisuudessaan:
http://www.rallism.fi/files/upload_pdf/544965/Ralli_SM_pisteet_2016_1_Arctic.pdf

Yhteistyökumppanit


Puistohulmi Puistohulmi Puistohulmi
     
Maansiirto Maunuksela Puistohulmi